ВНИМАНИЕ!!!
Ако търсите работа или искате да замествате в друго училище, моля попълнете бланката - тук 
 
-----------------------------------
Добри практики PDF Печат Е-мейл

Седмицата на детската книга и изкуствата за деца в ОУ „Васил Левски" - с. Юруково, община Якоруда, бе празник за цялата общественост.   

На откриването на 06.04.2017 г. четвъртокласниците рецитираха стихотворения, посветени на книгата и четенето. Талантливите третокласници под ръководството на г-жа Шуганова пренесоха присъстващите в света на българското народно творчество с драматизация по приказки за Хитър Петър. Учениците от VII клас чрез мултимедийна презентация запознаха присъстващите с датата, на която се отбелязва Международният ден на детската книга, разказаха за подетите в страната инициативи Маратон на четенето и конкурса Бисерче вълшебно. 

           В състезанието за изразително четене Майсторски клас второкласниците рецитираха стихотворения за книгите. Пред жури с представители на Обществения съвет, родители и учители, учениците от началния етап прочетоха строфи от творби на Дора Габе, а тези от прогимназиалния етап - от творби на Христо Ботев.

           Кулминация на празника бе драматизацията „Златна българска приказка" на Мая Дългъчева. В интересния микс от български народни приказки участваха учениците от V клас, подготвени от старши учителя по БЕЛ Райна Цанова. За талантливото изпълнение малките актьори получиха заслужени аплодисменти. Директорът на училището връчи на всички участници грамоти, а на победителите - книги. Г-жа  Джамбазка покани родителите на учениците да споделят удоволствието от четенето с децата си.

1-yurukovo.jpg

2-yurukovo.jpg


 

СУ „Никола Вапцаров" - гр. Хаджидимово, отбеляза 130-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов с литературно четене под надслов: "Аз искам да те помня все така"

      На 28.03.2017 г. в Конферентната зала на СУ „Никола Вапцаров" учениците от 10. клас, заедно със старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова, чрез открит урок почетоха паметта на най-нежния български лирик Димчо Дебелянов.

      По повод 130-годишнината от рождението на поета /роден на 28.03.1887 г. във възрожденска Копривщица/ десетокласниците представиха пред учители и ученици своя прочит на Дебеляновите творби, докоснаха се отблизо до  „сиротното чедо" на българската поезия.

     Страници от литературната антология и снимки от родното място на поета, подредени в презентация, привлякоха вниманието на присъстващите. Гости на открития урок бяха директорът и заместник-директорът по учебна дейност, учители от методическото обединение на преподавателите по хуманитарни предмети. 

     Пътуващият странник напомни от вечността носталгията по бащината къща с белоцветните вишни чрез елегията „Да се завърнеш в бащината къща", изпълнена от  Костадин Гочев. Гости и участници останаха очаровани от творбата на Георги Киров - „Дебелянов", който казва,че авторът„не можа да стане тридесетгодишен", но успя да заживее „още в хиляди сърца", представена от Магдалена Влахова. Емоционални бяха и изпълненията на Дебелянови елегии от Илиана Гелемерова, Ангел Георгиев, Костадин Таранинов и Есма Бекир.

     Учениците от 10. клас остават верни на традицията поне веднъж в годината да правят открити уроци по български език и литература, за да споделят наученото и преживяното със съученици и с учители.

 

 
otkrit-urok.jpg
 
 otkrit-urok-1.jpg

Нова придобивка в СУ „ Никола Йонков Вапцаров"

гр. Хаджидимово

      По програма „Осигуряване на съвременна образователна среда" - модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците" в СУ „Никола Йонков Вапцаров" на 13.02.2017 г. бе открита стая за занимания по интереси.

     Новата придобивка е резултат на защитен проект на стойност 10 000 лв. от г-жа Татяна Близнакова и г-жа Стойка Коемджиева.

     Стаята е богато оборудвана със занимателни игри, художествена литература, енциклопедии и речници. Тя бе открита тържествено от Директора на  СУ „Никола Йонков Вапцаров" г-жа Мариана Боянина, която изрази очакванията си новата придобивка да доведе до по-пълноценно провеждане на часовете за занимания по интереси, за развитие на въображението, вниманието и логическото мислене на учениците.

    Гости на откриването бяха членове на Обществения съвет, на Училищното настоятелство, колеги и ученици от начален етап, които освежиха мероприятието с песни и мисли на детски герои. Колектива на СУ „Никола Йонков Вапцаров" приема и следва мисълта на Мария Монтесори „Помогни ми, за да го направя сам"

 5.jpg

 
 
6.jpg
 
 1.jpg

 

 Семинар на началните учители в област Благоевград

Във връзка с въвеждането на новите учебни програми в първи клас за учебната 2016/2017 г.,  на 09.09.2016 г. в Аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски” се проведе семинар за начални учители от областта,  организиран от РУО – Благоевград  и Сдружение на началните учители – област Благоевград, съвместно с катедра "Педагогика" от Факултета по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Лектори:

1. Доц. д-р Емилия Божкова

Тема: "Методически аспекти при въвеждането на модули от учебния предмет "Технологии и предприемачество" в първи клас".

2. Доц. д-р Мая Сотирова

Тема:"Прилагане на новата учебна програма по БЕЛ в първи клас".

Семинарът е част от поредицата работни срещи и инициативи за оказване на важна методическа помощ, необходима на учителите, начален етап, за прилагането на новите учебни програми в I клас.

 2.jpg
 
3.jpg
 
  1.jpg
 
 
4.jpg
 
 

 

Участие на ученици в образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

През учебната 2016/2017 година 26 ученици от ХΙа клас в ПГ по транспорт, Разлог участват в образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Програмата се реализира на базата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Основната цел е превенция и повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Обучението по програмата за учениците от гимназията е факт благодарение на Районна прокуратура, град Разлог с председател Ружена Кондева. Основен фактор за успешната реализация на програмата е професионализмът на водещите обучението прокурори Ружена Кондева, Костадин Чилев, Васил Чекански, Мирослав Каназирев. Съществен е и фактът, че занятията са изнесени извън училище и се провеждат в сградата на  Районна прокуратура, Разлог. Гимназистите вече имаха възможността да посетят прокуратурата и на място да се запознаят с разделението на властите според Конституцията на Република България, с функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система и Висшия съдебен съвет.

В заседателната зала на Районната прокуратура в комуникативен стил и на достъпен за единадесетокласниците език прокорори Чекански и Каназирев представиха тревожни статистически данни за вредата от употребата на наркотиците в ЕС. Запознаха учениците с конкретни примери и с предвидените наказания за производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества. По време на дискусиите младежите изразяваха своята гражданска позиция и се включваха активно с мнения и въпроси.

До края на обучението предстоят други интересни теми като „Трафик на хора", „Кибер престъпленията", „Детското насилие", както и решаване на практически юридически казуси.

 
 

Футболна Коледа 2016
  
В навечерието на Коледа на спортната площадка в СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен се проведе традиционният регионален турнир по футбол за деца, родени след 2004 г.
   В състезанието "Футболна Коледа 2016" участваха отборите на СУ "Никола Вапцаров", гр. Хаджидимово, СУ "Христо Смирненски", с. Кочан, СУ "Св. Климент Охридски, с. Слащен, СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен и ОУ "Никола Вапцаров", с. Копривлен.
        Турнирът протече много оспорвано. На финала младите футболисти от Гърмен победиха своите връстници от Хаджидимово .
  Всички получиха награди и се разделиха като приятели, с обещание да се срещнат отново на следващата Коледа. 
 
img_4955.jpg
 
img_4945.jpg
 
img_4985.jpg
 
img_4986.jpg
img_4949.jpg 
 

 

НА 03 ДЕКЕМВРИ 2016 Г.  СЕ ПРОВЕДЕ ХVІII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО СЧЕТОВОДСТВО ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ - 2016 г.

(ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП)

Участваха ученици от ПГИ „Иван Илиев" XII В клас: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова.Отбелязани бяха следните резултати: Индивидуално класиране - IVмясто за Аксиния Александрова Йорданова Според приетия регламент се признава оценка „отличен 6.00" за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол" за учебната 2017-2018 г. Отборно III място за ПГИ „Иван Илиев"  ученици: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова

РЪКОВОДИТЕЛ: Наташа Манова

ОРГАНИЗАТОРИ:

Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл"

Списание „Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения"

Университет за национално и световно стопанство

Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България

schet_1.jpg

schet_2.jpg

 

ТЪРЖЕСТВО

ПО ПОВОД  ПЪРВИ НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

01.11.2016 г.

ЗАЛА „22-РИ СЕПТЕМВРИ" - гр. БЛАГОЕВГРАД

 

Регионалното управление на образованието - Благоевград, организира честването на Деня на будителите - празник, обърнат към здравите корени на българската духовност. Празник на хилядите будители на българската духовна съвест.

По инициатива на фондация  „Христо Ботйов" на Първи ноември ежегодно се връчва награда „Даскал Ботьо Петков", която се присъжда на учител в областта на хуманитарните дисциплини със заслуги в патриотичното възпитание. Достоен носител на наградата тази година, за радост и гордост на учителската гилдия от благоевградска област, е г-жа Антоанета Пашова, старши учител по история и цивилизация в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов", гр. Благоевград. Наградата е на името на един известен възрожденски педагог - Даскал Ботьо, бащата на Христо Ботев. Огромна чест за всички, уважили събитието бе, че именно г-н Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботев, който е брат на поета-революционер Христо Ботев, присъстваше в залата и връчи наградата. Наследникът на един от най-великите българи е историк и председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов".

img_6180.jpg

Носителят на наградата - Антоанета Пашова, е мотивиран и находчив учител, който е превърнал обучението по история и цивилизация в най-прекия път към изграждане на ценностна система у учениците, основаваща се на родолюбие. Тя вярва, че това става с много доверие и уважение към младия човек, който е благословен с искрен и чист патриотизъм. Нейните инициативи и ентусиазъм в работата я превръщат в достоен наследник на възрожденския дух на българския учител, който цели да издигне и съхрани духовността, родните ни ценности, както и славното ни историческо минало и култура.

Поздрав към всички присъстващи отправиха:

-  Младежи доброволци към Общински съвет по наркотични вещества с ръководител Магдалена Рахова и студентите от специалност „Специална педагогика"  с ръководител Марияна Шехова със сценарий по глава от романа „Под игото" - „Радини вълнения".
 
-  Формация „Бански старчета" - гр. Банско, с ръководител Атанас Янчовичин.
 
- Станислава Йорданова от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий", Благоевград, с ръководител Мая Чакова.
 
-  Танцов ансамбъл „Пиринче" към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководители Полина Сатиева и Симеон Стамболийски.
 
 
img_6153.jpg
 
 
 
  img_6159.jpg
 
 
img_6163.jpg
 
 
img_6164.jpg
 
 
img_6170.jpg
 
 
img_6182.jpg
 
 
 img_6194.jpg
 
 
 img_6201.jpg
 
 
img_6219.jpg
 
  img_6233.jpg

 

 


Проект „Заедно в различията - училището и детската градина в режим на интеркултурно възпитание и обучение"

изпълнен с финансовата подкрепата на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства,

Договор № БС-33.14-2-062/ 29.09.2015 г.

 

Регионален инспекторат по образованието - Благоевград, организира редица мероприятия по проект „Заедно в различията - училището и детската градина в режим на интеркултурно възпитание и обучение", който се реализира с финансовата подкрепа на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Целта на проекта е създаване на цялостен модел на етнопедагогическо взаимодействие в училищата и детските градини на територията на област Благоевград, включващ следните компоненти:

Ø    повишаване на нивото на професионално-педагогическа компетентност на учители и други педагогически специалисти за работа в интеркултурна среда;

Ø    разкриване и обобщаване на ефективни практики, които да се разпространят сред детските градини и училищата в страната;

Ø    придобиване на знания от децата и учениците за културата на етническите малцинства, живеещи в България;

Ø    съхраняване и развитие на културната идентичност на децата и учениците от различните етнически групи в интегрирана мултикултурна среда.

Проектът стартира с работна среща с екипа, обучителите и директорите на целевите детски градини и училища, в които преобладават деца и ученици от ромски произход, а именно: Пето СОУ „Георги Измирлиев" - гр. Благоевград; IV ОУ „Христо Смирненски" - гр. Петрич; III ОУ „Христо Ботев" - гр. Сандански; ЦДГ № 6 - гр. Благоевград; ЦДГ № 2 „Света Богородица" - гр. Благоевград; ЦДГ № 3 „Пролет" - гр. Сандански.

Проведоха се шест професионално-педагогически тренинги с педагози от шестте целеви образователни институции за повишаване на професионалната компетентност на педагогическите специалисти за работа в интеркултурна среда.

В продължение на няколко месеца в горепосочените детски градини и училища се проведоха редица занимания по специално разработени програми за извънкласни и допълнителни форми за педагогическо взаимодействие в мултикултурна среда.

С огромен инстерес децата и учениците от целевите групи се включиха в организацията и провеждането на фестивала Творим и се забавляваме заедно", по време на който участниците в клубовете имаха възможността да покажат наученото. От Екипа бяха предвидени много изненади и награди за всички, което превърна фестивала в истински празник за децата и учениците..  

В края на реализиране на дейностите по проекта се организира и проведе кръгла маса за обсъждане на ползите от самия проект, споделен беше положителния опит и добрите педагогически практики. 
 
1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 8.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Mодернизиране на професионалното образование в ПГМЕТ „Юрий Гагарин” - гр.Петрич
 
 Ученици от XI клас от специалност „Автотранспортна техника“ демонстрираха практически знания и умения, придобити в часовете по учебна практика, за работа с машини за демонтаж и монтаж гума, балансиране на автомобилно колело, регулиране на единичната сходимост на преден управляем мост на 3D  - стенд“ и регулиране на фарове.
petrich-1.jpg

Те показаха отлични умения за работа с новата техника и апаратура. При изпълнение на практическите задания бяха провокирани с въпроси от гостите, но с отговорите си бъдещите автомонтьори показаха   задълбоченост в знанията, сигурност и увереност в уменията, придобити за няколко месеца работа с новото оборудване.
 
 
petrich-2.jpg

petrich-3.jpg
 
 

Ученици от четири училища от Благоевградска област - участници в  70-ия НАЦИОНАЛЕН ПОХОД „ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВАТА ЧЕТА" 2016
 
  Формираните пет групи от различни училища на територията на област Благоевград - Трето основно училище „Братя Миладинови" - Гоце Делчев, Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев, Трето основно училище "Христо Ботев" - Сандански, ПМГ „Акад. С. Корольов" - Благоевград и клуб "Млад планинар" - Петрич, взеха участие в юбилейния 70-и поход „По стъпките на Ботевата чета" от козлодуйския бряг до историческия връх Околчица.
b6.jpg
 
Участниците от областта, изминаха 120-километровия път от Козлодуй до вр. Околчица, отбелязвайки 140 години от героичния подвиг на Хр. Ботев и неговите четници - това се случи в периода от 27 май до 2 юни.
 
b1.jpg


   На 27 май в гр. Благоевград,  групите бяха изпратени от г-н Златанов - началник на РИО - Благоевград, г-н Попов - началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност" и г-н Илков - старши експерт по физическо възпитание и спорт. Г-н Златанов  подари на младите туристи по един български трибагреник и им пожела достойно представяне.

b2.jpg
  
  Учениците от групите доказаха, че се справят с организирането на бивак и боравенето с бивачни съоръжения, показаха своя патриотичен дух и екипна работа. През 7-дневния поход, участниците създадоха нови приятелства помежду си, помагаха си взаимно, а някои от групите направиха планове за осъществяване на бъдещи общи мероприятия и дейности.
 
b8.jpg


  Успехите не закъсняха - участниците от туристически клуб „Пирински стражи" при Трето ОУ „Братя Миладинови", гр. Гоце Делчев бяха  класирани на I място в категория „Дисциплина - деца" на Националния поход, а наградата бе връчена на официалната част по отбелязването на 140-годишнината от гибелта на Ботев, проведена на вр. Околчица на 2 юни.

b4.jpg
 
b3.jpg
b5.jpg
 
b7.jpg
 
b9.jpg

 

 
Национално състезание за икономисти на английски език 2015/2016 година 
 

На 23.04.2016 г. се състоя заключителният етап от националното състезание за икономисти на английски език – представяне и защита на разработените бизнес идеи.

Компетентното жури в състав:

· професор Джонатан Лайънс – департамент по бизнес от AUBG

·  Владимира Караджова – РИО Благоевград

· Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград

взе трудното решение и отсъди:

 I място на екип 1 в  състав: Теодора Стоянова – ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград; Мирослав Иванов – ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и Лиляна Данева – ПГИ „Иван Богоров“ – Варна.

1.jpg

 

II място – екип 3  в състав: Таня Янакиева – ПГИ Перник; Димитър Шаламандов  и Ваня Чакърова – ЗПГ „Акад. Климент Тимирязев“ – Сандански

  2.jpg

 

  III място – екип 6 в състав: Ивелин Тодоров – ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен; Лазар Джаков – ЗПГ „Акад. Климент Тимирязев“ – Сандански; Димчо Госп одинов – ПГСС „Васил Левски“ – гр. Първомай

3.jpg

   Състезанието беше организирано и проведено в партньорство между Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград, Американски университет в България, с подкрепата на РИО Благоевград.
 
  Ученици от 12 училища в страната от ХІ и ХІІ клас на професионалните гимназии по икономика и професионалните гимназии с икономически специалности се съревноваваха, преминавайки етапите на състезанието.
 
През І кръг, който се състоя на 18.02.2016 г.,  преминаха 42 ученици за определяне на нивото на подготовката им по английски език. За състоялия се на 10.03.2016 г. ІІ кръг участниците трябваше да напишат есе на тема „Моята бизнес мечта”. На 23.04.2016 г. в ІІІ кръг учениците, разделени на 6 отбора, изготвиха и защитиха презентация на английски език за разработване на бизнес в населено място в България.

Участниците показаха солидни познания в сферата на икономиката, умения за презентиране, отлична чуждоезикова подготовка.

С отговорната задача за координиране на провеждането и организиране на състезанието се заеха:

· Нина Стоицова – помощник-директор по учебната дейност в ПГИ „Иван Илиев“,

· Стефан Новоселски – Admissions Counselor in AUBG

 Любезен домакин за финалната част от съревнованието, превърнало се в празник за икономистите, беше Американски университет в България, предоставяйки аудиториум „Андрей Делчев“.

  При откриване на състезанието на 22. 04. 2016г. приветствия към участниците и придружаващите ги учители направиха официалните гости:

- г-н Страцимир Кулински – президент на Американски университет в България 

- г-н Ивайло Златанов – началник на РИО Благоевград

- г-жа Ася Бояджиева-Пенкова – директор на ПГИ „Иван Илиев”. С присъствието си уважи събитието

 - г-жа Владимира Караджова – старши експерт по организация на средното образование в РИО Благоевград.

Прочетен бе и поздравителен адрес от г-жа Меглена Кунева - заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

 Наградите за победителите

9.jpg

10.jpg

 


30.03.2016 г.

 "Твърди и меки умения - ключ към прогресираща кариера "

по програма "Еразъм +", КД2

   От 14 до 18.03.2016г. ПГИ ‚Иван Илиев" беше домакин на третия краткосрочен обмен по проект „ Твърди и меки умения - ключ към прогресираща кариера" по програма "Еразъм +", КД2 в който участваха 33 ученици и 16 учители от средни общообразователни и професионални училища от Португалия, Испания, Италия, Франция, Германия, Румъния и Турция. Това беше третия краткосрочен обмен на ученици след срещите в Португалия и Турция.

 

logo341.png

 

Подробно за проекта - тук

Последна промяна ( 11 Apr 2017 )
 
© 2017 Регионално управление на образованието - Благоевград
ОреМаг - онлайн магазин DonSoft logo