ВНИМАНИЕ!!!
Ако търсите работа или искате да замествате в друго училище, моля попълнете бланката - тук 
 
-----------------------------------
Добри практики PDF Печат Е-мейл
„Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие
 
През 2016-2017 учебна година ПГТХТ „Никола Стойчев", гр. Разлог участва в образователна програма на МОН и ВСС „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".
Целта на програмата е превенция и повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. 
Финалът на участието в програмата се постави с реализирането на симулативен съдебен процес на 23.06.2017 г., в който ученици от ПГТХТ „Никола Стойчев"  влизат в ролята на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели и разбира се, обвиняем по делото.
  
   С особен интерес в тази инициатива се включиха 18 доброволци от IX-XI класове. За професионалната им подготовка съдействие оказаха съдия Думбанов и прокурор Чекански, без чиято помощ симулативната игра трудно би се реализирала. Наставниците дадоха ценни съвети и помогнаха за оформянето на обвинителната и защитната тези.
     Така по-знаещи и по-подготвени, младите хора повишават не само степента на спазване на законите, но и формират гражданска култура и граждански добродетели. 
 
r1.jpg
 
r2.jpg
 
r3.jpg
 
r4.jpg
 
r5.jpg
 

Клуб „Пирински стражи" с оригинална двудневна туристическа екскурзия 

Младите туристи от клуб „Пирински стражи" при Трето ОУ „Братя Миладинови", гр. Гоце Делчев се завърнаха от оригинална двудневна туристическа екскурзия, включваща два прехода из Родопите и посещения на редица природни и културно-исторически обекти.

По покана на ръководителя на клуб „Млад турист" при СУ „Паисий Хилендарски", с. Абланица Асим Имамов, ентусиастите осъществиха двудневната екскурзия по маршрут: гр. Гоце Делчев - с. Абланица - гр. Доспат - гр. Смолян - Смолянски водопади - с. Смилян - пещера „Ухловица" - с. Арда /нощувка/ - извора на р. Арда - Ардински връх - с. Могилица /Агушеви конаци/ - с. Борино - гр. Смолян - гр. Гоце Делчев. По-рано през месец май  (7 май), по покана на стражите, представители на клуб „Млад турист", заедно с други гости, посетиха Гоцев връв в Славянка планина, където отбелязаха 114 години от гибелта на Гоце Делчев.

  img_1900.jpg

 

img_1735.jpg

img_1918.jpg

img_1750.jpg

 


Фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце".

Областният етап се проведе на 21 април 2017 година в град Благоевград, на сцената на НЧ „Н.Вапцаров - 1866". В този чудесен празник на руската поезия, песен и танц участваха над 25 формации и индивидуални изпълнители от Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Симитли. Участниците се състезаваха по жанрове в четири състезателни групи: детски градини, 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Много радост, емоции и темперамент бликаха от сцената на НЧ „Н.Вапцаров - 1866", което е домакин и съорганизатор на Фестивала в Благоевградска област.Отлично се представиха възпитаниците на вокално студио „Фа диез", на танцова формация „Мания"- Петрич, на вокална група „Акварели" от Гоце Делчев, рецитаторите и малките артисти от СУИЧЕ „Свети Климент Охридски", от VII СУ "К. Шапкарев", от ПХГ „Св.св.Кирил и Методий", от V СУ „Георги Измирлиев".

            Според регламента на Фестивала класиралите се на първо място във всички възрастови групи и жанрове участват в зоналния етап, който се проведе на 29 април 2017 в гр.София. Отличното представяне на нашите състезатели продължи:

-       Първо място за песен

Теменужка Самуилова - СУИЧЕ „Св.Климент Охридски"- 9-12 кл.,

Александрина Механджийска - вокално студио „Фа диез"- 5-8 кл.,

Петя Стойчева и Боян Георгиев - вокално студио „Фа диез"- 1-4 кл.

-       Второ място за поезия

Стефан Николов и Илия Шилов - СУИЧЕ „Св.Климент Охридски"- 9-12 кл.,

Ивет Трайкова и Никол  - VII СУ "К. Шапкарев" - 5-8 кл,

Дарья Тарасова - СУИЧЕ „Св.Климент Охридски"- 1-4 кл.,

Овации и поздравления за талантливите деца на Благоевград! Нека пожелаем успех на Теменужка, Александрина, Петя и Боян, които ще продължат участието си в националния етап на „Пусть всегда будет солнце" през месец септември в град Казанлък.
 
18156969_1485371804871464_7135357623085270532_n.jpg
 
 
18217315_820171481466363_63118728_n.jpg
 
18197353_820159291467582_426425725_n.jpg
 

 

Постижения на ученици от професионалните гимназии от област Благоевград в

IX-тата ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

20 - 22 април 2017 година, гр. Пловдив

В периода 20-22 април 2017 г. в експозиционни палати №2 и №3 на Международния панаир в гр. Пловдив се проведе поредната IX-та Национална панорама на професионалното образование. На официалното откриване присъстваха много гости - представители на Министерството на образованието и науката, на държавната и местната администрация на гр. Пловдив, на бизнеса, на работодателски организации, началници на РУО, експерти от МОН и РУО, директори на професионални гимназии, представители на средствата за масово осведомяване.

ПАНОРАМАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ е събитие, при което се демонстрира качеството на подготовката на възпитаници на професионалните училища от цяла България. Тя е мост между училището и икономиката, който показва знанията, компетентностите и практическите умения на бъдещите специалисти. Активизира връзките между бизнеса и младите хора, на които дава старт в кариерното развитие.

В рамките на панорамата се проведоха национални състезания, включени в календара на МОН по 11 /единадесет/ професии, по които се обучават ученици в цялата страна. Участваха 350 ученици от 150 училища, в които се изучават професии.

От област Благоевград за националните състезания бяха класирани и участваха ученици от НПГ „Димитър Талев" - гр. Гоце Делчев в състезанието „Млади таланти в модата", от ПГЕЕ - гр. Банско и ПГМЕТ „Юрий Гагарин" - гр. Петрич в състезанието по приложна електроника „Мога и зная как", от ПГСАГ „Васил Левски" - гр. Благоевград в състезанието „Най-добър млад строител", от ЗПГ „Климент Тимирязев" - гр. Сандански в състезанието „Озеленяване и цветарство", от ПГИ „Иван Илиев" - гр. Благоевград, ЗПГ „Климент Тимирязев" - гр. Сандански и ПГМ „Петко Р. Славейков" - гр. Якоруда в състезанието „Най-добра бизнес идея", от ПГТЛП „Гоце Делчев" - гр. Благоевград и ПГМЕТ „Юрий Гагарин" - гр. Петрич в състезанието „Най-добър млад фризьор и гримьор".

Всички ученици показаха завидни знания, умения и компетентности по изучаваните от тях професии, като най-добрите бяха отличени и наградени от Министерството на образованието и науката.

В националния кръг на състезанието „Най-добра бизнес идея", I-во място спечели Александрина Спасова Иванова, ученичка в XII „а" клас, специалност „Банково дело" на ПГИ „Иван Илиев" - гр. Благоевград. Новото при награждаването на най-добрите учениците тази година, е че представянето на учениците е обърнато в оценка, която им дава възможност да кандидатсват в най-старото, най-ав­торитетното и най-голямо висше икономическо училище в България - Университет за национално и световно стопанство/УНСС/ - гр. София. Представянето на Александрина е оценено с максималната оценка Отличен /6, 00/.

Александрина Иванова със своята ръководителка, г-жа Илиана Кадурина, старши учител по професионална подготовка в ПГИ „Иван Илиев" - гр. Благоевград.

 
8-7.jpg
 
   В състезанието „Млади таланти в модата", учениците от НПГ „Димитър Талев" - гр. Гоце Делчев участваха с два отбора и спечелиха две награди:
- специалната награда - плакет на Националната асоциация на училищата по мода за цялостно представяне;
- III-то място на отбор №1 в категория „Естетичност".
 
10-7.jpg

Отбор №1: Кемил Раифов Манов, Симона Димитрова Чакърова и Гълабина Кирилова Жуглева

 11-7.jpg

  Отбор №2: Иван Валериев Панайотов, Стояна Ангелова Влахова и Никола Димитров Стоичков

12-7.jpg

Учениците с техните ръководители: Соня Илиева Воденова и Елена Сотирова Иванова

Учениците от двата отбора на НПГ, гр. Гоце Делчев са от XI и XII клас и сe обучават в специалностите „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" и „Производство на облекло от текстил".

     
Отборът в състезанието по приложна електроника „Мога и зная как" е съставен от ученици от X „а" клас - Георги Николаев Балев и Денис Димитров Чакъров, от специалност „Компютърна техника и технологии" на ПГЕЕ - гр. Банско, които спечелиха II-ро отборно място за ученици в I-ва възрастова група /IX-X клас/. Ученикът Георги Николаев Балев се класира на I-во индивидуално място с най-голям брой точки - 88 в същата група.
 
14-7.jpg

Отляво на дясно: Денис Димитров Чакъров, Георги Николаев Балев

13-7.jpg

На снимката: Денис Димитров Чакъров, ръководителя на отбора инж. Димитър Денизов и Георги Николаев Балев 

  Отборът на Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" - гр. Сандански в състав Зорница Стаменова, Никол Христова и Мария Чингова, ученички от XI клас, зае две първи места в панорама 2017 г. - I-во място в категория букет „Бутик" и I-во място за аранжиране на витрина с изработените цветни композиции.
   Ръководител на отбора е г-жа Людмила Каратанчева, старши учител теоретично обучение в професионално направление Градинарство/паркове и градини/ на ЗПГ, гр. Сандански.
 
15-7.jpg

16-7.jpg

 
 

Национално състезание за икономисти на английски език 2016/2017 година

На 07.04.2017 г. се състоя заключителният етап от националното състезание за икономисти на английски език - представяне и защита на разработените бизнес идеи.

Компетентното жури в състав:

·         професор Атанас Гюров - департамент по бизнес от AUBG

·         професор Моли Бърк - департамент по изкуства, езици и литература от AUBG

·         Любка Стоименова - старши експерт по чужди езици от РУО Благоевград

·         Илиана Кадурина - старши учител теоретично обучение по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев" - Благоевград

взе трудното решение и отсъди:

 I място на екип 3 в  състав: Зорница Чикорова - ЗПГ „Акад. Климент Тимирязев" - гр. Сандански; Натали Водева - ПГИТ „Алеко Константинов" - гр. Велинград и Даниела Андонова - ПГСС „Васил Левски" - гр. Първомай.

  1-7.jpg

II място - екип 6  в състав: Димитър Топков - Старопрестолна професионална гимназия по икономика - гр. Велико Търново; Атидже Табак - ПГМ „Петко Рачов Славейков" - гр. Якоруда и Теодора Стоянова - ПГИ „Иван Илиев" - гр. Благоевград.

  2-7.jpg

III място - екип 5 в състав: Христина Йорданова - ПГСС „Васил Левски" - гр. Първомай, Мирослав Иванов - ПГИ „Иван Илиев" - гр. Благоевград; Кристиана Иванова - ПГСУАУ „Атанас Буров" - гр. Силистра.

3-7.jpg

При откриване на състезанието на 06. 04. 2017 г. приветствия към участниците и придружаващите ги учители направиха официалните гости г-н Стивън Съливан - временно изпълняващ длъжността президент на Американски университет в България, г-н Александър Попов - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение" в Министерство на образованието и науката, г-н Анатоли Черни - вр. и. д. директор на отдел „Прием на студенти" от Американски университет в България, г-жа Любка Стоименова - старши експерт по чужди езици в РУО Благоевград, г-жа Антоанета Николова - старши експерт по професионално образование в РУО Благоевград и г-жа Ася Бояджиева-Пенкова - директор на ПГИ „Иван Илиев".

Прочетен бе и поздравителен адрес от проф. Николай Денков -  министър на образованието и науката.

Приветствие от г-н Александър Попов - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение" в Министерство на образованието и науката

 4-7.jpg

Приветствие от г-н Анатоли Черни - временно изпълняващ длъжността директор на отдел „Прием на студенти" от Американски университет в България.

5-7.jpg

Приветствие от г-жа Любка Стоименова - старши експерт по чужди езици в РУО Благоевгад.

6-7.jpg

Приветствие от г-жа Ася Бояджиева-Пенкова – директор на ПГИ „Иван Илиев“.

7-7.jpg

 

Седмицата на детската книга и изкуствата за деца в ОУ „Васил Левски" - с. Юруково, община Якоруда, бе празник за цялата общественост.   

На откриването на 06.04.2017 г. четвъртокласниците рецитираха стихотворения, посветени на книгата и четенето. Талантливите третокласници под ръководството на г-жа Шуганова пренесоха присъстващите в света на българското народно творчество с драматизация по приказки за Хитър Петър. Учениците от VII клас чрез мултимедийна презентация запознаха присъстващите с датата, на която се отбелязва Международният ден на детската книга, разказаха за подетите в страната инициативи Маратон на четенето и конкурса Бисерче вълшебно. 

           В състезанието за изразително четене Майсторски клас второкласниците рецитираха стихотворения за книгите. Пред жури с представители на Обществения съвет, родители и учители, учениците от началния етап прочетоха строфи от творби на Дора Габе, а тези от прогимназиалния етап - от творби на Христо Ботев.

           Кулминация на празника бе драматизацията „Златна българска приказка" на Мая Дългъчева. В интересния микс от български народни приказки участваха учениците от V клас, подготвени от старши учителя по БЕЛ Райна Цанова. За талантливото изпълнение малките актьори получиха заслужени аплодисменти. Директорът на училището връчи на всички участници грамоти, а на победителите - книги. Г-жа  Джамбазка покани родителите на учениците да споделят удоволствието от четенето с децата си.

1-yurukovo.jpg

2-yurukovo.jpg


 

СУ „Никола Вапцаров" - гр. Хаджидимово, отбеляза 130-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов с литературно четене под надслов: "Аз искам да те помня все така"

      На 28.03.2017 г. в Конферентната зала на СУ „Никола Вапцаров" учениците от 10. клас, заедно със старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова, чрез открит урок почетоха паметта на най-нежния български лирик Димчо Дебелянов.

      По повод 130-годишнината от рождението на поета /роден на 28.03.1887 г. във възрожденска Копривщица/ десетокласниците представиха пред учители и ученици своя прочит на Дебеляновите творби, докоснаха се отблизо до  „сиротното чедо" на българската поезия.

     Страници от литературната антология и снимки от родното място на поета, подредени в презентация, привлякоха вниманието на присъстващите. Гости на открития урок бяха директорът и заместник-директорът по учебна дейност, учители от методическото обединение на преподавателите по хуманитарни предмети. 

     Пътуващият странник напомни от вечността носталгията по бащината къща с белоцветните вишни чрез елегията „Да се завърнеш в бащината къща", изпълнена от  Костадин Гочев. Гости и участници останаха очаровани от творбата на Георги Киров - „Дебелянов", който казва,че авторът„не можа да стане тридесетгодишен", но успя да заживее „още в хиляди сърца", представена от Магдалена Влахова. Емоционални бяха и изпълненията на Дебелянови елегии от Илиана Гелемерова, Ангел Георгиев, Костадин Таранинов и Есма Бекир.

     Учениците от 10. клас остават верни на традицията поне веднъж в годината да правят открити уроци по български език и литература, за да споделят наученото и преживяното със съученици и с учители.

 

 
otkrit-urok.jpg
 
 otkrit-urok-1.jpg

Нова придобивка в СУ „ Никола Йонков Вапцаров"

гр. Хаджидимово

      По програма „Осигуряване на съвременна образователна среда" - модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците" в СУ „Никола Йонков Вапцаров" на 13.02.2017 г. бе открита стая за занимания по интереси.

     Новата придобивка е резултат на защитен проект на стойност 10 000 лв. от г-жа Татяна Близнакова и г-жа Стойка Коемджиева.

     Стаята е богато оборудвана със занимателни игри, художествена литература, енциклопедии и речници. Тя бе открита тържествено от Директора на  СУ „Никола Йонков Вапцаров" г-жа Мариана Боянина, която изрази очакванията си новата придобивка да доведе до по-пълноценно провеждане на часовете за занимания по интереси, за развитие на въображението, вниманието и логическото мислене на учениците.

    Гости на откриването бяха членове на Обществения съвет, на Училищното настоятелство, колеги и ученици от начален етап, които освежиха мероприятието с песни и мисли на детски герои. Колектива на СУ „Никола Йонков Вапцаров" приема и следва мисълта на Мария Монтесори „Помогни ми, за да го направя сам"

 5.jpg

 
 
6.jpg
 
 1.jpg

 

 Семинар на началните учители в област Благоевград

Във връзка с въвеждането на новите учебни програми в първи клас за учебната 2016/2017 г.,  на 09.09.2016 г. в Аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски” се проведе семинар за начални учители от областта,  организиран от РУО – Благоевград  и Сдружение на началните учители – област Благоевград, съвместно с катедра "Педагогика" от Факултета по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Лектори:

1. Доц. д-р Емилия Божкова

Тема: "Методически аспекти при въвеждането на модули от учебния предмет "Технологии и предприемачество" в първи клас".

2. Доц. д-р Мая Сотирова

Тема:"Прилагане на новата учебна програма по БЕЛ в първи клас".

Семинарът е част от поредицата работни срещи и инициативи за оказване на важна методическа помощ, необходима на учителите, начален етап, за прилагането на новите учебни програми в I клас.

 2.jpg
 
3.jpg
 
  1.jpg
 
 
4.jpg
 
 

 

Участие на ученици в образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

През учебната 2016/2017 година 26 ученици от ХΙа клас в ПГ по транспорт, Разлог участват в образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Програмата се реализира на базата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Основната цел е превенция и повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Обучението по програмата за учениците от гимназията е факт благодарение на Районна прокуратура, град Разлог с председател Ружена Кондева. Основен фактор за успешната реализация на програмата е професионализмът на водещите обучението прокурори Ружена Кондева, Костадин Чилев, Васил Чекански, Мирослав Каназирев. Съществен е и фактът, че занятията са изнесени извън училище и се провеждат в сградата на  Районна прокуратура, Разлог. Гимназистите вече имаха възможността да посетят прокуратурата и на място да се запознаят с разделението на властите според Конституцията на Република България, с функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система и Висшия съдебен съвет.

В заседателната зала на Районната прокуратура в комуникативен стил и на достъпен за единадесетокласниците език прокорори Чекански и Каназирев представиха тревожни статистически данни за вредата от употребата на наркотиците в ЕС. Запознаха учениците с конкретни примери и с предвидените наказания за производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества. По време на дискусиите младежите изразяваха своята гражданска позиция и се включваха активно с мнения и въпроси.

До края на обучението предстоят други интересни теми като „Трафик на хора", „Кибер престъпленията", „Детското насилие", както и решаване на практически юридически казуси.

 
 

Футболна Коледа 2016
  
В навечерието на Коледа на спортната площадка в СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен се проведе традиционният регионален турнир по футбол за деца, родени след 2004 г.
   В състезанието "Футболна Коледа 2016" участваха отборите на СУ "Никола Вапцаров", гр. Хаджидимово, СУ "Христо Смирненски", с. Кочан, СУ "Св. Климент Охридски, с. Слащен, СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен и ОУ "Никола Вапцаров", с. Копривлен.
        Турнирът протече много оспорвано. На финала младите футболисти от Гърмен победиха своите връстници от Хаджидимово .
  Всички получиха награди и се разделиха като приятели, с обещание да се срещнат отново на следващата Коледа. 
 
img_4955.jpg
 
img_4945.jpg
 
img_4985.jpg
 
img_4986.jpg
img_4949.jpg 
 

 

НА 03 ДЕКЕМВРИ 2016 Г.  СЕ ПРОВЕДЕ ХVІII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО СЧЕТОВОДСТВО ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ - 2016 г.

(ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП)

Участваха ученици от ПГИ „Иван Илиев" XII В клас: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова.Отбелязани бяха следните резултати: Индивидуално класиране - IVмясто за Аксиния Александрова Йорданова Според приетия регламент се признава оценка „отличен 6.00" за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол" за учебната 2017-2018 г. Отборно III място за ПГИ „Иван Илиев"  ученици: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова

РЪКОВОДИТЕЛ: Наташа Манова

ОРГАНИЗАТОРИ:

Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл"

Списание „Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения"

Университет за национално и световно стопанство

Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България

schet_1.jpg

schet_2.jpg

 


Последна промяна ( 10 Jul 2017 )
 
© 2017 Регионално управление на образованието - Благоевград
ОреМаг - онлайн магазин DonSoft logo